Begagnat är trendigare än någonsin förr. Allt fler väljer en mer hållbar livsstil, och det är något som märks tydligt – att årets julklapp blev återvunna kläder säger en hel del. Våga köpa second hand!
En del kan tycka att det är onödigt att investera i barnmöbler eftersom barnen växer upp och precis som med kläder måste man då köpa nya för att de inte ska bli för små. Vad barnkläder och möbler har gemensamt är däremot den stora marknaden för begagnat och second hand. Det går ofta att göra riktigt bra fynd på produkter som är så gott som nya, särskilt när det kommer till kläder. När barnen växer som mest behövs det nya kläder hela tiden, och istället för att slänga de som inte längre passar lämpar det sig utmärkt att sälja dem till någon som behöver dem. Det är ju trots allt dessutom utsedd till årets julklapp att köpa återvunna kläder. Vill man haka på trenden är det alltså bara att gå till en loppis eller valfri second handbutik och fynda. Om du har kläder du inte använder kan du passa på att ta med dem till butiken så gör du säkert någon annan glad i samma veva.
Istället för att slänga
Vi lever i ett samhälle där det är enkelt att bara göra sig av med saker för att sedan köpa nytt. Vi är bortskämda med ett slit- och slängsamhälle, men det börjar bli allt mer påtagligt den skada det faktiskt gör på miljön. Som motreaktion till detta är det allt fler som gör drastiska åtgärder för att minska både svinn och utgifter, mycket går nämligen att få gratis eller till en väldigt billig peng. Inte minst när det kommer till inredning, något dumpstringentusiasten Andreas bekräftar i en intervju i UNT. Att dumpstra är att leta efter och ta vara på mat, inredning och prylar som slängts trots att de är fullt dugliga att konsumera. Om du känner skeptiskt till att leta efter mat i containrar eller soprum kan du istället börja med att kolla i ditt närmsta grovsoprum om du hittar prylar eller inredning. Man blir lätt förvånad över sakerna som slängs, och att ta med det hem är inget att skämmas över. Snarare är det de som slängt fullt dugliga möbler som bör skämmas och tänka ett steg längre. Att ta vara på saker är att göra en god gärning för framtida generationer.
Ytterligare en fördel med att tänka ett steg längre innan man slänger saker är att en hel del faktiskt går att sälja istället. På så sätt tjänar du en slant, någon annan får nya prylar och man står samtidigt upp mot den rådande konsumtionshetsen av nyproducerade saker. Just kläder och inredning för barn är extra tacksamt att ta vara på eftersom de många gånger inte ens hinner bli slitna innan de är dags att byta ut. Sen är mycket av de äldre prylarna charmigare och mer hållbara än vad som produceras på löpande band idag. Detta gäller allt från leksaker till barnvagnar.